Bijna twee weken na de prachtige Zomerdienst aan het Meer brachten de bestuursleden van stichting Meer in Alphen (die de Zomerdiensten organiseert) een verrassingsbezoek aan de vrijwilligers en bezoekers van Het Open Venster bij Avifauna.

De vrijwilligers en bezoekers van Het Open Venster hadden afgelopen zaterdag hun jaarlijkse uitje rondom en in Avifauna. Wat zij niet wisten dat als ze van boot af zouden komen er iets ging gebeuren. Nietsvermoedend begonnen ze aan het tweede deel van hun dag – een bezoek aan het vogelpark. Opeens waren daar drie bestuursleden van de Zomerdienst die hen opwachtten bij het aanmeren van de boot. Er stond hen een grote verrassing te wachten.

Een bezoeker van Het Open Venster ontvangt samen met Martin Wijnans de cheque van de Zomerdienst

 

 

Het bestuur van Het Open Venster zat natuurlijk in het complot en dirigeerde hun groep subtiel naar het grasveld bij de aanlegsteiger van de Avifauna-boot. Daar nam Ernst-Jan van Keulen het woord.  Samen met mede-organisator van de Zomerdienst Ingmar van Veen was hij enkele weken terug bij Het Open Venster geweest. Ze hadden een goed beeld gekregen van het reilen en zeilen daar.

Van Keulen roemde in zijn toespraak de inzet van de vrijwilligers: “Wat jullie brengen is hulp door liefdevol de mensen op te vangen en uiteindelijk een stuk rust te brengen in het leven van de bezoekers”. Vanuit de luisterende vrijwilligers en bezoekers klonken instemmende geluiden. “Daarnaast is de sfeer in het Open Venster”, vervolgde Van Keulen, “opvallend vriendelijk. En dat is heel belangrijk om je ergens thuis te voelen”.

De Zomerdienst aan het Meer kende dit jaar het thema “Roep om rust” en hoe je die kunt vinden. Het Open Venster biedt die plek in Alphen aan den Rijn waar mensen heen kunnen als ze het even niet meer zien zitten.

Daarom had de Zomerdienst gekozen om de collecte te bestemmen voor Het Open Venster en wel voor het project ‘KEUKEN’. Met de invoering van de participatiesamenleving wordt ook van de bezoekers van Het Open Venster gevraagd zélf actief te worden. Er zijn verschillende activiteiten en een daarvan is samen koken (en eten). En daarvoor is een professionele keuken nodig. De financiering is afhankelijk van eigen middelen en giften.

Van Veen neemt de uitreiking voor zijn rekening en voordat hij de nog gesloten cheque overhandigt benadrukt hij dat Wijnans oprecht trots mag zijn op zo’n grote groep van 40 vrijwilligers, die “de Bijbelse boodschap van omzien naar elkaar en belangeloze inzet handen en voeten geven”.
“De vele vrijwilligers die dagelijks klaar staan doen hun werk met overtuiging en passie”,  beaamt voorzitter Wijnans daarover.

De spanning is inmiddels te snijden en de groep roept nog net niet “openmaken, openmaken”. Eindelijk scheurt het papier los en een groot applaus klinkt als het bedrag zichtbaar wordt. De Zomerdienstcollecte heeft 9.180 euro opgebracht en komt dus ten goede aan de aanschaf van een gloednieuwe professionele keuken.

Penningmeester Jan-Willem van Dijk is meer dan verrukt als hij het bedrag ziet. “We zijn er nog niet, maar de keuken komt wel eerder in het vizier hierdoor. Een hele grote opsteker”, zo vindt hij, “Dank aan alle gevers en de organisatie van de Zomerdienst voor deze steun aan het Alphense Open Venster”.